Vlaamse meesters op bijzondere plekken in Vlaanderen in de kijker

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen stellen, samen met Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir ,‘Vlaamse meesters op hun plek’ voor. Maak kennis met verborgen parels van Vlaamse meesters op bijzondere plekken in Vlaanderen en Brussel. Maar liefst 75 sites verspreid over heel Vlaanderen nemen deel!

Vlaanderen staat bij kunst- en erfgoedliefhebbers bekend als het thuisland van oude en moderne Meesters. Vaak maakten ze hun werken voor een specifieke plek: een kerk, een klooster, een stadhuis, een kasteel,… Veel van die stukken zijn in de loop der eeuwen verhuisd naar musea over de hele wereld, maar sommige stukken kan je vandaag nog altijd gaan bekijken op hun oorspronkelijke locatie. Verspreid over Vlaanderen vind je zo nog tientallen schilderijen, beelden, retabels en andere werken op de plek waarvoor ze ooit gemaakt zijn, of waar ze zich vaak al eeuwen verbinden. Soms vind je ze in onze bekende kunststeden, soms in minder bekende maar even mooie stadjes en dorpen.

Investeringen in erfgoedbeleving in Vlaanderen verduurzamen

“Met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ willen Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen die werken van Vlaamse meesters op bijzonder plekken in Vlaanderen en Brussel in de kijker zetten,” zegt Peter Wouters, directeur van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen. “We zijn daarbij niet aan ons proefstuk toe. Met ‘Vlaamse meesters in situ’ brachten we van 2018 tot 2020 bezoekers in contact met 45 verborgen kunstparels uit de 15de, 16de en 17de eeuw en daar borduren we nu op verder.”

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir: “Vlaanderen staat bekend om haar kunststeden en haar roemrijke Vlaamse meesters. Daar komen ze van heinde en ver voor naar hier. Met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ zetten we naast de oude meesters nu ook onze nieuwe meesters, van na de middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog, in de nationale en internationale schijnwerpers. En dat zullen niet enkel schilders zijn. Zo zullen bezoekers ook kennis maken met de brede waaier aan Vlaamse werken in de glaskunst, beeldhouwkunst, toegepaste kunst, miniatuurkunst en muziek. Én dat op de originele plek waarvoor ze ooit gemaakt werden.”

Permanent Vlaanderenbreed netwerk

Door die uitbreiding en verbreding van het concept starten we al meteen met 75 deelnemende sites, en nieuwe sites kunnen zich nog steeds aansluiten. Bedoeling is om te komen tot een permanent netwerk, zowel in de centrumsteden als op bijzondere plekken in kleinere steden en gemeentes. We willen de bezoekers ook stimuleren om meerdere sites te ontdekken en in Vlaanderen te verblijven. En we voorzien ook een bijzondere rol voor de mensen achter deze werken en plekken, de plekhouders.

“Plekhouders zijn bewoners, lokale ondernemers, vrijwilligers…die hun plek willen beschermen voor toekomstige generaties en zich actief en met passie inzetten als bewaarders van een plek,” verduidelijkt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen. “Vlaamse meesters op hun plek wil kwalitatief hoogstaande kunst, bijzondere plekken en gepassioneerde mensen verbinden in een lokaal netwerk van belevingen met een uitgesproken identiteit en aantrekkingskracht voor onze bezoekers. We lanceren vandaag een netwerk waar bezoekers uit binnen- en buitenland kwalitatieve en betekenisvolle activiteiten kunnen ervaren en waar plekhouders, lokale bewoners en ondernemers op een evenwichtige manier wel bij varen.”

Vlaamse meesters op hun plek... in Maaseik! 

De Meesters van Elsloo in de St.-Lambertuskerk in Neeroeteren  |  Deze kerk is een echt schrijn voor Topstukken van de beeldhouwkunst. Bewonder de fijngesneden heiligenbeelden maar vergeet ook niet om omhoog te kijken. Daar zweeft nog een Topstuk, een Marianum met een dubbel Mariabeeld dat zowel naar het oosten als naar het westen gekeerd is. Het is het symbool voor het middelpunt van het christelijke leven. Meer weten? Klik hier

Vlaamse meester Frederik Malders in de St.-Catharinakerk in Maaseik  |  Maar liefst 11 Vlaamse topstukken zijn te bewonderen in de Sint-Catharinakerk in Maaseik. Een onvervalste schatkamer en keuze te over dus, maar let vooral op het zilveren processiekruis van meer dan een meter groot. Frederik Malders legde er al zijn technische meesterschap in. De zilversmid was in zijn tijd een beroemdheid in Maaseik. Meer weten? Klik hier

Vindt u dit interessant?

Share it here
St.-Lambertuskerk Neeroeteren St.-Catharinakerk Maaseik 3680 Neeroeteren - Langerenstraat
3680 Maaseik - Grote Kerkstraat Hoe geraak ik hier?
Van tot

Contact

Telefoon nummer
+32 (0) 89 81 92 90