Scholen en jongeren zijn een belangrijke doelgroep van Musea Maaseik. De rijke collecties uit verschillende tijdsperiodes bieden mogelijkheden voor een verscheidenheid aan projecten en bezoeken die kaderen binnen het Nederlandstalige onderwijs. 

Educatief aanbod

Momenteel werken de Musea Maaseik aan een volledig nieuw educatief aanbod waarbij een kwaliteitsvolle ontvangst en begeleiding van klassen uit basis-, middelbaar- en hoger onderwijs voorop staat. Dit educatief programma is in volle ontwikkeling en werd nog niet gelanceerd. Wil je toch al met je klas een bezoek brengen aan de Musea Maaseik? Heb je een leuk idee voor samenwerking tussen je school en de musea? De mogelijkheden hiervoor kan je bespreken met Claudia Houben (deskundige educatie & regionale publiekswerking) via claudia.houben@maaseik.be of via +32 89 81 92 97.

Zelf op pad

Natuurlijk zijn scholen nog altijd meer dan welkom in onze musea. Wanneer jullie zelf begeleiding voorzien, kunnen leerlingen basisonderwijs aan de hand van verschillende, goed omkaderde activiteiten in het verleden van de apotheek en het archeologisch museum duiken. Deze diverse activiteiten zijn inbegrepen in het toegangsticket aan onze musea: dit is voor groepen €1,- p.p.

Een overzicht van de huidige activiteiten:

 

Museumbingo in het Regionaal Archeologisch Museum

Aan de hand van een bingokaart kunnen de leerlingen doorheen het Regionaal Archeologisch Museum op zoek gaan naar historische objecten.

Regionaal Archeologisch Museum, Musea Maaseik

De ontdekkingskelder

In de Ontdekkingskelder kunnen de leerlingen aan de hand van 22 doe-activiteiten de eeuwenoude geschiedenis van onze streek ontdekken, een overzicht van de activiteiten vind je hier.

 

Ontdekkingskelder Regionaal Archeologisch Museum, plezier voor jong en oud, musea Maaseik

Een nieuwe knutselactiviteit laat leerlingen kennismaken met Merovingisch aardewerk en de verschillende stappen die de archeoloog onderneemt wanneer hij op een vondst stoot (zie hier). 

Ontdekkingskelder Regionaal Archeologisch Museum, plezier voor jong en oud, musea Maaseik

Aan de slag in de apotheek

In het Apotheekmuseum kan de geschiedenis van het apotheekwezen ontdekt worden aan de hand van een opdrachtenboekje (zie hier) en verschillende doe-activiteiten, die de lades van het nieuwe apotheekmeubel zitten verstopt. Een botanische tekening maken, werken met een weegschaal, pillen draaien,… 

apotheekmuseum musea maaseik

Middagpauze?

Op dit moment beschikken de Musea Maaseik niet over een refter of eetzaal. Gelukkig biedt onze mooie streek vele picknickplaatsen, zoals de Labaerdijk. Regelmatig kunnen jullie dan zelfs een blik op de wilde Konik paarden aan de andere kant van de Maasoever werpen. 

Toch nood aan een overdekte eetplaats? Stel deze vraag zeker aan onze educatief medewerker (claudia.houben@maaseik.be, 089 81 92 97).

Gidsenwerking

Warme oproep!
De Musea Maaseik zoeken voor hun educatief aanbod en werking met scholen naar geïnteresseerde gidsen en workshopbegeleiders! Heb jij een warm hart voor geschiedenis, archeologie én mensen? Sta jij graag voor een groep geïnteresseerde leerlingen? Of wil je de kneepjes van het vak graag onder de knie krijgen? Meld je dan aan bij Claudia Houben (deskundige educatie & regionale publiekswerking) via claudia.houben@maaseik.be of +32 89/819 297 en wie weet maak jij binnenkort deel uit van de gloednieuwe gidsenwerking van Musea Maaseik! Geen archeoloog of historicus? Geen probleem, de Musea Maaseik voorzien in begeleiding en verschillende vormingen in een intiem kader. Ontdek de uitgebreide vacature hier