Dompel je van 5 tot en met 11 juli onder in de wereld van de Zuid-Willemsvaart en de vele verrassende verhalen over het kanaal.
Het kanaal wordt dit jaar 200 jaar. Beeldend kunstenaar Monique Broekman en kunsthistoricus/co-curator Alexandra van Dongen zetten de waterweg daarom in de kijker met varende expo Dat Wat Blijft. Dit kunstproject is een samenwerking met Heemkundige kring Wotra en de Musea Maaseik, met ondersteuning van Stad Maaseik.
Dat Wat Blijft, een varende expositie die vele bijzondere verhalen over de 122 kilometer lange Zuid-Willemsvaart tot leven brengt, meert van 5 tot en met 11 juli aan in Neeroeteren. In het binnenvaartschip Oostenwind zijn korte documentairefilms, objecten, schilderijen, borduurwerken, foto’s en gedichten over het kanaal te zien. Het kunstproject Dat Wat Blijft is een initiatief van kunstenaar Monique Broekman en co-curator Alexandra van Dongen en komt tot stand in samenwerking met de bewoners en ondernemers aan de Zuid-Willemsvaart. In Neeroeteren kon het project van de daadkrachtige steun van de geschied- en heemkundekring Wotra en de stad en Musea Maaseik genieten.
Indringende verhalen over de Zuid-Willemsvaart
Aan de Zuid-Willemsvaart komt de hele wereld samen. Door de jaren heen vonden uiteenlopende bewoners en ondernemers hier hun plek. Het kunstproject Dat Wat Blijft verzamelt en bewaart hun verhalen. Door de ogen van kunstenaar Monique Broekman krijgen deze verhalen een nieuwe, betekenis. Via schilderijen en indringende korte documentairefilms – over vluchten, bouwen, ondernemen, geboorte en sterven, opgroeien, kunst en literatuur – brengt zij de geschiedenissen van (oud-)kanaalbewoners tot leven.
Expositie: schilderijen, films en objecten
De schilderijen van Monique Broekman geven een inkijkje in de levens van de omwonenden van de Zuid-Willemsvaart.
In het schip worden ook korte films over de Zuid-Willemsvaart en Neeroeteren vertoond. Bijvoorbeeld een verhaal over het vervoeren van vluchtelingen via het kanaal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Of een portret van de schrijver Simenon die een roman schreef over het huis aan de vaart waar zijn moeder is opgegroeid. Ook de Luikse botteressen, Luikse vrouwen die meegroeven aan de Zuid-Willemsvaart, de geschiedenis van de Nationale Lucifersfabriek en de jeugd van twee schippersdochters komen aan bod.
Daarnaast zijn er verschillende objecten te zien die te maken hebben met het kanaal in Neeroeteren. Van een maquette van een duiker en brug tot historische foto’s. En van brokstukken van een neergestort vliegtuig in de tweede wereldoorlog tot krantenartikelen over mensen die het leven lieten in de vaart.
Activiteiten
- 9 en 10 juli om 14:00: verhalenwandeling langs kanaal door Jos Zoons en bezoek aan het schip
- 10 juli van 11:00 tot 12:00: lezing door Frans Medaer over de geschiedenis van het kanaal bij Neeroeteren.
Dat Wat Blijft
De eerste editie van Dat Wat Blijft vond plaats in 2019 in Den Bosch. Vanaf juni 2022 gaat het schip weer varen. De expositie reist in dit jubileumjaar – het kanaal bestaat tweehonderd jaar – via verschillende locaties naar Veghel.
Openingstijden:
5 juli: 19u30 tot 22u00
6 t/m 11 juli: 14u00-18u00