Dompel je van 5 tot en met 11 juli onder in de wereld van de Zuid-Willemsvaart en de vele verrassende verhalen over het kanaal.

Het kanaal wordt dit jaar 200 jaar. Beeldend kunstenaar Monique Broekman en kunsthistoricus/co-curator Alexandra van Dongen zetten de waterweg daarom in de kijker met varende expo Dat Wat Blijft. Dit kunstproject is een samenwerking met Heemkundige kring Wotra en de Musea Maaseik, met ondersteuning van Stad Maaseik.

Dat Wat Blijft, een varende expositie die vele bijzondere verhalen over de 122 kilometer lange Zuid-Willemsvaart tot leven brengt, meert van 5 tot en met 11 juli aan in Neeroeteren. In het binnenvaartschip Oostenwind zijn korte documentairefilms, objecten, schilderijen, borduurwerken, foto’s en gedichten over het kanaal te zien. Het kunstproject Dat Wat Blijft is een initiatief van kunstenaar Monique Broekman en co-curator Alexandra van Dongen en komt tot stand in samenwerking met de bewoners en ondernemers aan de Zuid-Willemsvaart. In Neeroeteren kon het project van de daadkrachtige steun van de geschied- en heemkundekring Wotra en de stad en Musea Maaseik genieten.


Indringende verhalen over de Zuid-Willemsvaart

Aan de Zuid-Willemsvaart komt de hele wereld samen. Door de jaren heen vonden uiteenlopende bewoners en ondernemers hier hun plek. Het kunstproject Dat Wat Blijft verzamelt en bewaart hun verhalen. Door de ogen van kunstenaar Monique Broekman krijgen deze verhalen een nieuwe, betekenis. Via schilderijen en indringende korte documentairefilms – over vluchten, bouwen, ondernemen, geboorte en sterven, opgroeien, kunst en literatuur – brengt zij de geschiedenissen van (oud-)kanaalbewoners tot leven.

Expositie: schilderijen, films en objecten

De schilderijen van Monique Broekman geven een inkijkje in de levens van de omwonenden van de Zuid-Willemsvaart.

In het schip worden ook korte films over de Zuid-Willemsvaart en Neeroeteren vertoond. Bijvoorbeeld een verhaal over het vervoeren van vluchtelingen via het kanaal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Of een portret van de schrijver Simenon die een roman schreef over het huis aan de vaart waar zijn moeder is opgegroeid. Ook de Luikse botteressen, Luikse vrouwen die meegroeven aan de Zuid-Willemsvaart, de geschiedenis van de Nationale Lucifersfabriek en de jeugd van twee schippersdochters komen aan bod.

Daarnaast zijn er verschillende objecten te zien die te maken hebben met het kanaal in Neeroeteren. Van een maquette van een duiker en brug tot historische foto’s. En van brokstukken van een neergestort vliegtuig in de tweede wereldoorlog tot krantenartikelen over mensen die het leven lieten in de vaart.

Activiteiten

  • 9 en 10 juli om 14:00: verhalenwandeling langs kanaal door Jos Zoons en bezoek aan het schip
  • 10 juli van 11:00 tot 12:00: lezing door Frans Medaer over de geschiedenis van het kanaal bij Neeroeteren.

Dat Wat Blijft

Dat Wat Blijft is een multidisciplinair kunstproject van beeldend kunstenaar Monique Broekman, in samenwerking met co-curator en kunsthistoricus Alexandra van Dongen, filmer Esgo Klein, vormgever Nicole Smans en productieleider Heleen Moors. Stichting Puckworks is opdrachtgever van Dat Wat Blijft.

De eerste editie van Dat Wat Blijft vond plaats in 2019 in Den Bosch. Vanaf juni 2022 gaat het schip weer varen. De expositie reist in dit jubileumjaar – het kanaal bestaat tweehonderd jaar – via verschillende locaties naar Veghel. 

Ik woon zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch (NL) en kijk uit op de oude huizen aan de overkant van het kanaal, met daarachter de Sint-Janskathedraal. Het kanaal en zijn schat aan grote en kleine verhalen maakten me nieuwsgierig. Samen met mijn vele kanaalburen, maak ook ik onderdeel uit van de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Tegelijkertijd maken we ook onze eigen geschiedenis langs het kanaal. In Dat Wat Blijft worden juist deze persoonlijke en vaak markante verhalen verzameld en bewaard voor de toekomst. Na de geslaagde inspiratie-bijeenkomsten in Veghel, Helmond en Weert,  ben ik heel benieuwd welke prachtige verhalen en onverwachte objecten uit Neeroeteren we kunnen gaan delen en doorgeven.
Monique Broekman

Vindt u dit interessant?

Share it here
Vlakbij de brug tussen Neer- en Opoeteren Hoogstraat
3680 Neeroeteren Hoe geraak ik hier?
Van tot

Openingstijden:
5 juli: 19u30 tot 22u00
6 t/m 11 juli: 14u00-18u00