Tijdens de Archeologiedagen (26, 27 en 28 mei) maak je kennis met het verleden… onder je voeten! Archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Opgravingen maken ons nieuwsgierig want ze onthullen iets over ons verleden: hoe leefden onze voorouders, wat aten ze, hoe zagen hun woningen eruit,...? Kom meer te weten over de vele gezichten van archeologie tijdens vele leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten verspreid over Vlaanderen.

Gratis naar de Musea Maaseik

Natuurlijk is er daarom ook iets te beleven in het Regionaal Archeologisch Museum, één van de drie stedelijke musea van Maaseik. Wist jij dat er in het historische hart van Maaseik een heus archeologisch museum te ontdekken valt? Tijdens de Archeologiedagen zijn het Regionaal Archeologisch Museum - maar ook het Apotheekmuseum en de Kerkschatten - gratis toegankelijk: aan de hand van unieke collectie archeologische objecten leer je de geschiedenis van de Maas- en Bosbeekvallei vanaf de prehistorie kennen. Van prehistorische mammoettanden, Romeinse urnen en middeleeuws glas, word je geleid naar de nieuwe en nieuwste tijd, toen de stad Maaseik floreerde.

Ook jonge bezoekers worden er niet vergeten. In de experimentele ontdekkingskelder maken die al spelenderwijze kennis met technieken en materialen van de prehistorie tot middeleeuwen. Maak zelf een pijl, versier en klei een pot, maak sieraden uit koperdraad of trek een heuse maliënkolder aan,… 22 verschillende doe-activiteiten laten jullie op een speelse manier ontdekken hoe men vroeger in onze streek leefde!

Image
Regionaal Archeologisch Museum, Musea Maaseik

 

Emma en Otis zoeken verder

De Afdeling Erfgoed van de provincie Limburg bracht vorig jaar samen met kinderauteur en illustratrice Liesbet Slegers een prentenboek uit over archeologie. Zo begonnen Emma en Otis ook in onze musea vorig jaar aan hun zoektocht; toen onze handpop Archie aan de allerjongsten hun verhaal uit de doeken deed tijdens een luistervoorstelling. De junior-archeologen uit het prentenboek komen nu terug in de vorm van een heus gezelschapsspel! Dit bordspel kan je ook voor het eerst spelen in ons museum tijdens de Archeologiedagen! Op levensgroot formaat dompelt het kinderen en kleuters samen met hun (groot)ouders onder in de wondere wereld van de archeologie.

Image
emma otis archeologiedagen musea maaseik

Workshop: met LEGO® naar het verleden 

Bouw jij mee aan... onze geschiedenis? Tot slot kan je deze Archeologiedagen op zaterdag archeologie ontdekken op een nóg leukere manier: met een heuse LEGO®-workshop! Niemand minder dan David Vanhee, archeoloog en halvefinalist van LEGO Masters Seizoen 1, neemt jullie mee naar de boeiende wereld van de archeologie en geschiedenis.

David is een ware goochelaar met LEGO®-blokjes en leert jullie in de workshop de kneepjes van het vak! Natuurlijk gaat jouw gezelschap ook zelf aan de slag met LEGO®-blokjes. Zo reis je, al bouwend, naar ons verre verleden!

Wil jij erbij zijn? Schrijf je snel in voor deze bijzondere ervaring en ontdek de vele gezichten van archeologie op een speelse manier. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt. Dit is een gezins- of groepsactiviteit. Ze is geschikt voor deelnemers van 6 tot 100 jaar, maar er is wel volwassen begeleiding vereist voor kinderen onder de 12.

Image
Archeologiedagen 2023 Musea Maaseik

Vindt u dit interessant?

Share it here
Regionaal Archeologisch Museum Markt 45
3680 Maaseik Hoe geraak ik hier?
Van tot
Prijs

Al onze musea en activiteiten zijn tijdens de Archeologiedagen helemaal gratis!

Bekijk hier onze openingsuren en schrijf je hier in voor de LEGO-workshop.