Een verhaal van twee Eiken

Wie Harlindis en Relindis zegt, zegt vroege middeleeuwen, kloosterleven en heiligenverering, maar ook mysterieuze relieken en processies. Ontdek dit verzegeld verleden in een boeiende dubbelexpo in twee iconische monumenten in Aldeneik en Maaseik.

Van Aldeneik,…

“In een klein en nutteloos bos, niet ver van de Maas”… daar zou edelman Adelhard rond 730 een nieuw klooster gebouwd hebben, dat al snel uitgroeide tot een welvarend religieus centrum. Reeds eeuwenlang siert het idyllische Aldeneik, het “Oude Eycke”, het Maasland. Deze expo in de serene Sint-Annakerk neemt je aan de hand van archeologische vondsten, kunstobjecten en unieke historische bronnen mee naar deze vervlogen tijden en wijdt uit over een plek, die ooit de bron was van de latere Maaslandse samenleving.

…naar Maaseik

Van straatnamen, over kapelletjes en beelden, tot een 25-jaarlijkse processie: de verering van Harlindis en Relindis laat tot op de dag vandaag haar sporen na. Ook hun relieken worden nog altijd bewaard in het hart van Maaseik. Dit verzegeld verleden wordt letterlijk en figuurlijk vanuit de crypte naar boven gehaald, want in de zijbeuken van de Sint-Catharinakerk kan je, naast deze zeldzame en kostbare artefacten, ook een blik werpen op relieken van Harlindis en Relindis, die normaal op andere vereringsplaatsen aanbeden worden. De expo schijnt een nieuw licht op deze mysterieuze objecten en de betekenis van heiligen, handel in menselijke resten en wat relieken vertellen over vroeger en vandaag.

Vindt u dit interessant?

Share it here
Sint-Annakerk (Aldeneik) & Sint-Catharinakerk (Maaseik) Hamontweg 112 & Grote Kerkstraat 15
3680 Maaseik Hoe geraak ik hier?
Van tot

Van dinsdag t.e.m. zondag: 13:00 - 16:30

Prijs

Gratis