Een verhaal van twee Eiken

Na 25 jaar is het zover: in 2022 vindt de Ommegang van Maaseik naar Aldeneik en terug weer plaats. Daarom staat Maaseik dit jaar in het teken van de Heilige Harlindis en Relindis. En wie Harlindis en Relindis zegt, zegt vroege middeleeuwen, kloosterleven en heiligenverering, maar ook mysterieuze relieken en processies. Ontdek dit verzegeld verleden in een boeiende dubbelexpo in twee iconische monumenten in Aldeneik en Maaseik.

Van Aldeneik,…

“In een klein en nutteloos bos, niet ver van de Maas”… daar zou edelman Adelhard in het begin van de 8e eeuw een nieuw klooster gebouwd hebben, dat al snel uitgroeide tot een welvarend religieus centrum. Reeds eeuwenlang siert het idyllische Aldeneik, het “Oude Eycke”, het Maasland. Deze expo in de serene Sint-Annakerk neemt je aan de hand van archeologische vondsten, kunstobjecten en unieke historische bronnen mee naar vervlogen tijden en wijdt uit over een plek, die ooit de bron was van de latere Maaslandse samenleving.

…naar Maaseik

Van straatnamen, over kapelletjes en beelden, tot een 25-jaarlijkse processie: de verering van Harlindis en Relindis laat tot op de dag vandaag haar sporen na. Ook hun relieken worden nog altijd bewaard in het hart van Maaseik. Maar wat zijn relieken nu eigenlijk en waar vond de reliekverering haar oorsprong? Dit verzegeld verleden wordt letterlijk en figuurlijk vanuit de crypte naar boven gehaald, want in de zijbeuk van de Sint-Catharinakerk kan je een blik werpen op de geschiedenis van relieken. De expo schijnt een nieuw licht op deze mysterieuze objecten en de betekenis van heiligen, handel in menselijke resten en wat relieken vertellen over vroeger en vandaag. Daal als afsluiter af naar de crypte en ontdek er de kerkschatten, maar ook unieke relieken van Harlindis en Relindis, die normaal elders te vereren zijn en nu eenmalig terug naar hun plaats van oorsprong gebracht zijn. 

Vindt u dit interessant?

Share it here
Sint-Annakerk (Aldeneik) & Sint-Catharinakerk (Maaseik) Hamontweg 112 & Grote Kerkstraat 15
3680 Maaseik Hoe geraak ik hier?
Van tot

Van dinsdag t.e.m. zondag: 13:00 - 16:30

Uitzonderlijk is de expo in Aldeneik niet te bezoeken op zondag 2 oktober.

Prijs

Gratis